maandag 28 juli 2008

maandag 28 juli Jaipur

Gisterenavond kregen we een fikse bui als afsluiter van de dag.
Uit Belgische gewoonte ontwaken we deze morgen met de vraag welk weer zou het vandaag zijn ? Bij het buitengluren merken we dat de zon al flink aan het schijnen is , het wordt weer een snikhete dag . Ook dat went. We starten de dag met een bezoek aan het observatorium. Dit werd gebouwd in de 16de eeuw . Hier staat o.a. de grootste zonnewijzer ter wereld ,de planeten met de 12 sterrenbeelden. Dit alles in reusachtige afmetingen .Astrologie heeft voor de Indiers altijd een grote betekenis gehad. Bij huwelijken wordt er altijd rekening gehouden met de sterrenbeelden.
Het voelt vreemd aan zulke grote abstracte beelden te zien en deze te linken aan de 16de eeuw.
Vervolgens gaan we naar het City- paleis. Ook hier worden onze ogen verwend met het zien van al die prachtige paviljoenen. Een daarvan herbergt de goed bewaarde kledij van de Maharadja s .
Op een binnenplaats staan de twee grootste zilveren kruiken ter wereld die elk 345 kg wegen, met een inhoud van elk 9000 l. Deze kruiken werden gebruikt voor het "heilig water " van de Ganges te transporteren voor wassingen van de toenmalige Maharadjas tijdens een reis naar Engeland. Een deel van dit paleis wordt nog steeds bewoond .
Na de lunch pauze, een bezoek aan het paleis ter winden ( het visitekaartje van Jaipur ) en verder kuieren we in al weer deze hectische stad . Weer geraken we niet uitgekeken naar de scooters fietstaxi , koeien enz .....

Geen opmerkingen: