zaterdag 26 juli 2008

Zaterdag 26 juli Puskar
Afpraak om 8u30 in de lobby van het hotel wordt stilaan een gewoonte.


Vandaag rijden we naar Puskar, het is een rit van 150 km. Een stuk van de weg is autostrade dit wil zeggen : een tweevaksbaan.


Weer rijden we door heel wat dorpjes. De chauffeur houdt af en toe halt voor het nemen van foto's . Foto's van schoolgaande kinderen die steeds in uniform zijn. Elke school heeft zijn eigen uniform. Ook de herdersvrouwen in fel gekleurde sari s die de straat oversteken met hun kudde schapen leggen we vast op ons beeldmateriaal.


Iets verder stopt onze gids aan een "bushalte". Het is een atratie op zich. Een minibus met ongeveer 10 zitplaatsen is nu al gevuld door een 30 tal mensen en... er moeten er nog zeker een 15 tal bij .

De bus zit propvol , een deel hangt aan het busje en wat wij een "porte bagage " noemen wordt ook met mensen volgeladen.

Iets verder steekt een groep kamelen de straat over, als ik Lut vraag hoeveel kamelen dit zouden zijn , antwoord zij mij het volgende : tel de poten en deel deze door 4. Ik schat ongeveer 120 poten !


Als we bijna in Puskar zijn zien we een man die rollend voortbeweegt. Onze gids vertelt dat deze man zich tot aan de tempel zal verder rollen. Een soort boetedoening. In onze directe omgeving zien wij nog geen tempel.


Puskar is een mooi stadje met 1000 tempels ( die we niet gaan bezoeken ) Het is een heilige stad met een heilig meer. In dit meer gebeuren allerhande ceremonies die met geloofsrituelen te maken hebben. Zoals baden in dat meer , asuitstrooiing, tanden poetsen, kleding wassen, enz. Van badende mensen mogen er geen foto s genomen worden.


Dit stadje is ook allom gekend om zijn kamelenmarkten, jaarlijks worden hier grote feesten gehouden. Puskar is ook de hippiestad van de jaren 70. Ook dat is hier nog goed herkenbaar.

Geen opmerkingen: